Sko er ett verktøy

Sko utformingen har variert enormt gjennom tidene og fra kultur til kultur, med utseende som opprinnelig var laget til en funksjon beskytte foten. I tillegg har mote mange designelementer, som eksempel om sko har veldig høye eller flate hæler. Moderne fottøy på 2010-2020 tallet varierer mye i stil, kompleksitet og pris. Grunnleggende sandaler kan bare bestå av en tynn såle og en enkel stropp og selges til en lav kostnad. High fashion sko laget av kjente designere kan være laget av dyre materialer, bruker komplekse konstruksjoner og selger for hundrevis eller til og med tusenvis av dollar per par. Noen sko er designet for spesifikke formål.

Tradisjonelt har sko blitt laget av lær, tre eller lerret, men på 2010-tallet blir de i økende grad laget av gummi, plast og andre petrokjemiske avledede materialer. Selv om den menneskelige foten er tilpasset variert terreng og klimaforhold, er den fremdeles sårbar for miljøfarer som skarpe bergarter og ekstreme temperaturer, som sko beskytter mot. Noen sko brukes som sikkerhetsutstyr, som for eksempel stålsåler som kreves på byggeplasser.

Sko er ment for å bruke til ett bestemte formål, ikke en dagligdags nødvendighet. (Akkurat som hansker det bruker du kun når du trenger det. )