Barfot løping er et fantastisk trenings verktøy, en måte å hjelpe deg med å løpe lettere, lengre og sterkere enn noensinne, smertefri, og med mindre sjanse for skader. Det er også en måte å være i ett med naturen eller å gå fra å observere alt det fine i naturen, For mange er det en åndelig opplevelse. Kanskje det viktigst av alt er det bare gøy å gå barfot. Hvorfor jager vi etter at barna våre for å prøve å få dem til å ta på seg skoene sine? Instinktivt, de vet at det går bedre å gå barfot.

Løp lettere

I tillegg til den rene glede du opplever når du frigjør føttene dine fra sko, er det mange andre gode fordeler for barfotløping. For det første  etter at du har vært i kontakt med bakken, løper du automatisk lettere. Dette betyr mindre tyngde på kroppen, og større sjanse for å holde deg i bevegelse framover i tiden  (altså større utholdenhet).

Når du tar av deg skoene dine, spesielt hvis du begynner å løpe på en hard overflate (for eksempel en sti eller ett fortau for å begynne med), oppdager du raskt ditt letteste skritt. Hvorfor det? Du mottar Øyeblikkelig tilbakemelding, For eksempel finner du ut at din landingen på hælen er en stor nei, og at forfot landingen din er naturlig. Første gang du lander på  hælen barfot, er den siste gangen du lander på hælen din på bakken. Det gjør vondt altfor vondt. I stedet begynner du å bruke hele foten og benet som en to-tre fot lang støtdempende mekanisme.

Løp med Smidighet

Tilbringer du tid barfot så begynner du å våkne opp og stabiliserer musklene i bena dine. Du er nærmere bakken, og på grunn av dette finner du deg mer fleksibel og mer lateral dyktig. Si farvel til stramme muskler og forstuinger. Nå er det ikke noen avstand mellom deg og bakken, og du er hardt presset til å rulle foten. Sistnevnte er et usannsynlig scenarier fordi du er barfot, du er det jeg kaller bevist fot eller mer år våken fot. Du er kjernen til å bli sterkere. Du stoler ikke lenger på skoen sin støtte, men i stedet ditt indre støtte. Dette nyskapende kraftverket (kjernen din) gir deg bedre form, balanse, stabilitet og utholdenhet.

Dans med naturen

Ute av en sko ser vi etter høydepunkter eller svingpunktet, som skal gi trykk punkter på våre føtter og da kan vi danse oss fremover. Da ender vi ender opp med å hoppe fra stein til stein, og bruke stien til å drive oss fremover, eller til og med bruke kroppen til å flytte gjennom svinger eller hjelpe oss å bremse på bratte nedstigninger. Ved å gå barfot utvikler du muskulatur, balansen og koordinasjon for å oppnå grasiøsitet og flythet du knapt kunne tenke i en sko.

Reduser sjansene for skade

Til slutt styrker du føttene og forhindrer skader. Hvis du starter sakte, løper bare 100 meter barfot hver annen dag (før de vanlige løpene), begynner du å styrke føttene dine. Uansett om du har flate føtter, svake føtter eller høy buer, Da begynner føttene dine å styrke seg og gå tilbake til de naturlige støtabsorberende fjærene som naturen har designet. Dette bidrar til å redusere effekten gjennom hele kroppen din, sammen med å redusere stress og belastning på plantar fascia, ankler, knær, hofter og rygg.

I tillegg bidrar enhver tid brukt barfot til å øke sirkulasjonen til føttene og myke vev som helbredelse. Ute av en sko trenger føttene mer blodstrøm for å støtte kroppsvekten. Denne økte blodstrømmen hjelper med skader som er «fast» som en plantar fasciitt som ikke vil gå bort, eller som den svake ankelen som så mange av oss har fordi vi blir fortalt at vi ikke får nok blodtilførsel til leddene våre, Det er i en sko. Når vi er ute av en sko, får vi mer blodgjennomstrømning  og har en mye større sjanse for helbredelse.

Uansett om du blir barfot på heltid, eller bare integrerer barfot tid i din trening, kan barfot løping legge til ett fantastisk nytt element i treningen din. Du vil føle deg lettere, løpe med mindre innsats og danse på stiene. Til slutt du begynner å bruke ørene mer og mer.

Kjør Barfot!!