Hvis du er overvektig, har dårlig løpeteknikk, har svak kjerne eller hofter, plattfot eller har brukt hele livet med å ha på deg sko for de fleste aktiviteter, så vil du sette pris på at skoene er laget for å gi foten din ekstra støtte og pute for å absorbere påvirkning fra landing og å holde foten fra å bevege seg for mye (f.eks. Overpronasjon) når du kjører.

Men selv om du faller inn i en av disse kategoriene, kan du fortsatt gjøre suksess til barfot løping hvis du gjør tingene på en smart måte, her kommer jeg med seks følgende tips for å holde deg skadefri:

1. Ta babysteg
Muskulær tilpasning  til nye aktiviteter tar omtrent fire til åtte uker, så da ta tillvenn deg minst så mye tid til å gå over til barføtt eller minimalistiske sko, spesielt hvis du har slitt store, fancy, oppbygde sko hele live! For eksempel, i de første fire ukene,  du bør gå barfot i 20 til 30 minutter hver dag og sørge for å ha skoene dine av så mye som mulig, spesielt når du står på jobb eller hjemme. For de neste to ukene begynner du å kjøre barfot for svært små avstander på harde overflater, bare to til tre ganger per uke, og ikke mer enn 100m tilå begynne med . Hver uke øker du dette volumet gradvis og legger ikke på mer enn 10-20 prosent per uke. Etter åtte uker, hvis føttene er smertefrie og du føler deg komfortabel på hard overflate, kan du begynne å eksperimentere med tøffere overflater,  vær oppmerksom på hvordan føttene dine føler og om noe gjør vondt (noe som er en god anelse om at din føttene ikke er sterke nok til å håndtere lengre avstander eller tøffe overflater).

2. Gjør driller
Som en del av de korte løpene som du begynner å gjøre barfot, trener du også kroppen din til å kjøre med god form ved å inkludere øvelser, for eksempel  hopp eller tå-øvelser. Disse øvelsene vil bidra til at du kjører effektivt og lander på bakken riktig, og det er en god ide for å vite hvorvidt du kjører barfot eller ikke.  4 Barfot drilling med Dr. Mark Cucuzzella https://www.youtube.com/watch?v=vIvSibSmapE 

3. Føl bakken
Hvis du har brukt store, beskyttende sko i lang tid, kan føttene dine få problemer med å føle bakken når du tar dem av. Så prøv å inkludere «Føl-den-bakken-» aktiviteter som å stå på ett ben når du pusser tennene dine, står på ett ben mens du er på en balanse plate eller balanse pute på hjemme,treningsstudioet, stå på ett ben for øvelser som overhead presser, eller til og med hoppe på ett ben på en trampoline ett par ganger i uken.

4. Bli fleksibel
En av de vanligste klager blant mennesker som går over til berføtt eller minimalistisk løping er at deres kalvemuskler og akillessenen føles stramme eller smertefulle. Dette var sikkert tilfelle for meg da jeg overgikk overgangen til barfot. Så når du gjør din egen overgang, jobber du med fleksibiliteten på baksiden av beina ved å gjøre kalvestrekninger og skum rulling. Slik kan du bli mykere http://www.kk.no/livstil/slik-blir-du-mykere-67902673 og Omega-3 som Calanus olje kan hjelpe og den kan du få kjøpt her https://calanushelse.no/larsbarfot/

5. Få sterke føtter
Hvis du har slitt sko hele livet, er det sannsynlig at du har svake fot muskler, siden en av de primære funksjonene til en sko er å gi foten din ekstra støtte. Mens noen av balanseaktivitetene nevnt tidligere vil bidra til å styrke foten din, anbefaler jeg også å stå på ett ben og praktisere å rulle hele kroppsvekten fra utsiden av foten til innsiden av foten og tilbake, til foten er sliten. også kan det også være nyttig å gjøre strikk øvelser mens du står på en fot. Hvis de små fot muskulaturen begynner å brenne og tretthet med disse bevegelsene, vet du at du må konditionere dem for å bli sterkere. her er link til noen øvelser https://www.runtastic.com/blog/en/sports-fitness/5-workouts-for-strong-stable-feet/

6. Inkluder Plyometrics Føtter
Må være betinget for å motstå jordens påvirkning, siden dyping av en normal sko gir betydelige slagreduksjonsfordeler. Plyometrics øvelser er eksplosivt på ett eller begge ben. For berføtt løpe preparasjon, hopper man fra side til side og enkeltben på en boks eller en plattform, er begge gode valg. 

Til slutt, hvis du kaster dine gamle sko i søppel og skynder deg ut for å kjøpe minimalistiske sko/sandal  som Earth Runners (Earthrunners.com og bruk koden larsbare og få avslag, så støtter du meg til å lage mer innhold) eller bare begynner å kjøre berføtt på vanlig mengde, kan du ha stor risiko for skade.

Men hvis du bruker disse seks barfot løpe tipsene for å gjøre en smart overgang, kan du kanskje finne ut at det faktisk reduserer slitne knær og hofter etter ett løp, øker din glede og følelse av bakken under ett løp. Det var sikkert tilfellet med meg. så nå går jeg ofte ut for 10-30 kilometer løpeturer med helt barfot kun iført shorts og t-skjorte, og avogtil i mine Earth Runners Sandaler og et smil på ansiktet mitt.